Jak uchovat ryby čerstvé? Víme jak na to?

Kapra je možné připravit na mnoho způsobů
27.10.2017
Řada lidí by ráda ochutnala čerstvou rybu, ale neví si rady s její přípravou. Pokud kupujete živou rybu, je lepší si ji rovnou nechat zabít.
27.10.2017

Jak uchovat ryby čerstvé? Víme jak na to?

Každý, kdo rád vaří, ví, že nejlepší ryba ta čerstvá. Jak ji ale skladovat, aby se vám doma před svou úpravou nezkazila? Skladování chlazených ryb v domácích podmínkách není žádná věda. Nejlepší variantou je koupit chlazenou rybu v ten samý den, kdy si na ní hodláte pochutnat, často to ale nejde a musíme ji uschovat na další den. Máme pro vás návod, jak na to.

Bezpečná teplotní zóna

Chlazené ryby z obchodu byly při zpracování zchlazeny na teplotu tajícího ledu a takto dodány do sítě. Neměli byste je tedy doma skladovat příliš dlouho, protože rybí maso obsahuje velké množství vody. Ztrácí tak rychleji svou kvalitu. Kapr obsahuje přibližně 70 % vody, a proto je nutné ho skladovat maximálně 48 hodin v lednici v takzvané bezpečné teplotní zóně znemožňující rozmnožování bakterií, což je teplota pod 5 °C.

Při skladování chlazených ryb si dejte pozor na jejich specifický pach

Rybí maso nejenže velmi aromaticky voní a zanechává svůj pach na potravinách ve své blízkosti, ale také velmi rádo přijímá okolní pachy. Proto rybu v ledničce od ostatních surovin oddělte. Vhodné je skladovat rybí maso v uzavíratelné plastové krabičce nebo v sáčku s uzavíratelným koncem. Nejdelší trvanlivost a ochranu před ztrátou hmotnosti zaručuje vakuové balení.

Celá ryba, nebo filety?

Pokud si chcete být jistí, co kupujete, zvolte celou chlazenou rybu, u které vidíte její barvu. Rybí sliz by měl být průhledný, oči jasné, nezamlžené a žábry jasně červené, nesmí být zašedlé ani na okrajích.  Snadnější pro kuchaře je zakoupit již hotové filety, kdy je maso oddělené od hlavy, ploutví, páteře a žeberních kostí. Filety z obchodu jsou díky strojovému prořezávání zbaveny také mezisvalových kůstek. V každém případě, u celé ryby i filet, musí být při mírném tlaku prstem na masitou část ryby znát odpor a cítit musíte jen rybí vůni.

 

Moderně zamrazené ryby mají také vysokou kvalitu

Pokud nemáte možnost si opatřit čerstvou chlazenou rybu, můžete si vybrat z velké nabídky mražených ryb. V takovém případě dávejte přednost rybám ve vakuovém balení a zmrazeným při prvním zpracování. Je to ta nejvyšší kvalita, kterou můžete za své peníze dostat. Uvidíte-li v balení ledovou tříšť, nekupujte takovou rybu, v průběhu distribuce došlo vlivem nevhodných teplot k jeho částečnému rozmrazení a opětovnému zamrazení. Pokud byste rybu rozmrazily a maso bylo blátivé, oddělovalo se od kostí a mělo nepříjemnou vůni, je to spolehlivý důvod k jeho reklamaci nebo vyhození.

Moderní způsob zmrazování tzv. šokovou metodou a jeho skladování za vhodných podmínek umožňuje ale zachování vysoké kvality rybího masa. Pečlivě vybírejte!