Král českých vod

Koupený kapr na svobodu nepatří
13.4.2016
Ryby a zdraví
18.4.2016

Král českých vod

kaprrrChov Kapra obecného (Cyprinus carpio) má u nás hlubokou tradici sahající do středověku, a tak není divu, že tento druh dnes tvoří celých 90 % produkce sladkovodních ryb v České republice. Přitom jeho konzumace se do značné míry omezuje na tradici českých Vánoc, ke kterým neodmyslitelně patří již po mnoho generací. V konečném důsledku je však toto omezení zbytečně svazující, protože se po zbytek roku ochuzujeme o zdraví prospěšné účinky, které maso kapra na lidský organismus prokazatelně má. Přitom příležitostí je pro konzumaci kapra nesčetně mnoho, od letního grilování, přes zajímavou večeři připravenou pro přátele, až po pohodový nedělní oběd pro rodinu, který vám zpestří jídelníček od každodenního vepřového, či kuřecího masa.

Přestože kapr v trojobalu je hlavním chodem na většině českých štědrovečerních stolů, není důvod se nijak omezovat a existují stovky dalších chutných a zajímavých způsobů, na které lze tuto sladkovodní rybu připravit. V rámci akce Týden s kaprem vám přinášíme deset vybraných receptů, jejichž chutnost je zaručena a které jsou zároveň jednoduché, takže si je můžete připravit doma  za stejnou dobu, jako jakékoliv jiné běžné jídlo. Můžete tak svůj jídelníček obohatit o zcela nové pochoutky jako je Kapr s nivovou náplní, či Kapr na rozmarýnu.

V období před Vánocemi se prodá přibližně 85 % všech kaprů. Z celkové domácí produkce sladkovodních ryb, která za rok 2014 tvořila úctyhodných 20 135 t, jich pouze 56 % zůstává na domácím trhu a zbylých 44 % jde na export do zahraničí. Ačkoliv to svědčí o kvalitě českých ryb, které se nejčastěji vyváží do Německa, Francie, Rakouska či Itálie, jedná se zároveň o smutnou statistiku ukazující nedocenění sladkovodních ryb v domácí kuchyni. Právě proto je zde náš projekt Týden s kaprem,  kdy chceme ve spolupráci s vybranými obchodními řetězci, které po dobu akce navýší svou nabídku sladkovodních ryb, zvýšit věhlas tohoto pomyslného „krále“ českých vod.