Ryba na talíř na pštrosí farmě

Českobudějovický Bosch Fresh Festival
10.5.2017

Ryba na talíř na pštrosí farmě

Při první příležitosti letošního projektu Poznej svého farmáře bylo dosaženo rekordního počtu v návštěvnosti.

V sobotu 13. 5. v Židovicích u Roudnice nad Labem totiž přivítala Pštrosí farma Krejný přes 2 200 návštěvníků. Díky skvělému hudebnímu doprovodu kapely Camna a vydařenému počasí si všichni mohli plnými doušky vychutnávat slunečný sobotní den nabitý zábavou.

Již před šestnácti lety v malebné obci Židovice na Podřipsku začala svou činnost Pštrosí farma Krejný. Farma je tak předně spjata s chovem pštrosů a následným zpracováním kvalitního pštrosího masa. Jejich maso totiž obsahuje málo tuku, nepatrné hodnoty cholesterolu a vysoký obsah proteinů.

Hlavním lákadlem celé akce byla prohlídka pštrosí farmy. Farmář p. Krejný dovolil veřejnosti nahlédnout do prostředí, ve kterém chová své opeřence, tak atypické pro českou krajinu. K tomu navíc přidal neotřelý odborný výklad o jejich chovu a pár zajímavých informací ze života pštrosů, například, že… „nakladená vejce hlídá samice přes den, zatímco samec v noci. Vejce jsou tedy neustále pod dohledem rodičů.“

Kromě prohlídky farmy byla také možnost ochutnat pštrosí maso v různém provedení. V nabídce jste mohli naleznout pštrosí steaky, pštrosí ragú, nebo pštrosí guláš. A abychom se zde nezmiňovali pouze o mase, musíme zavzpomínat na báječný domácí vaječný likér, který připravila p. Krejná z pštrosích vajec.

My jsme pro Vás připravili bohatý doprovodný program pro celou rodinu, tedy soutěže pro děti, skákací hrad, hrané divadlo pro děti či projížďky na ponících, malování na obličej a mnohem víc.

Samozřejmostí byl i farmářský trh, ochutnávka potravin oceněných značkou kvality Regionální potravina nebo ukázka přípravy a zpracování sladkovodních ryb. Důležitým cílem bylo také představit lokální farmáře a jejich produkty, aby se s nimi mohli lidé z okolí setkat tak říkajíc zblízka.

Přípravu a zpracování sladkovodní ryby tentokrát provedl šéfkuchař Zdeněk Svoboda. Během toho proběhlo i tradiční rozdávání ochutnávek. Na Pštrosí farmě Krejný jste tak mohli zakusit třeba kapra na zelenině či pstruha lososovitého se smetanovým špenátem. Recepty v tištěné podobě, na oba zmíněné pokrmy, byly přímo na místě volně k dostání. Kdo však tuto nabídku nevyužil, může je rovněž naleznout na našich webových stránkách v sekci Recepty.

Děkujeme Vám za přízeň a těšíme se na další setkání, tentokrát v Plzni na Bosch Fresh Festivalu, který se uskuteční 20.-21. května.