Ryba na talíř na pštrosí farmě

Českobudějovický Bosch Fresh Festival
10.5.2017
Kapra je možné připravit na mnoho způsobů
27.10.2017

Ryba na talíř na pštrosí farmě

Při první příležitosti letošního projektu Poznej svého farmáře bylo dosaženo rekordního počtu v návštěvnosti.

V sobotu 13. 5. v Židovicích u Roudnice nad Labem totiž přivítala Pštrosí farma Krejný přes 2 200 návštěvníků. Díky skvělému hudebnímu doprovodu kapely Camna a vydařenému počasí si všichni mohli plnými doušky vychutnávat slunečný sobotní den nabitý zábavou.

Již před šestnácti lety v malebné obci Židovice na Podřipsku začala svou činnost Pštrosí farma Krejný. Farma je tak předně spjata s chovem pštrosů a následným zpracováním kvalitního pštrosího masa. Jejich maso totiž obsahuje málo tuku, nepatrné hodnoty cholesterolu a vysoký obsah proteinů.

Hlavním lákadlem celé akce byla prohlídka pštrosí farmy. Farmář p. Krejný dovolil veřejnosti nahlédnout do prostředí, ve kterém chová své opeřence, tak atypické pro českou krajinu. K tomu navíc přidal neotřelý odborný výklad o jejich chovu a pár zajímavých informací ze života pštrosů, například, že… „nakladená vejce hlídá samice přes den, zatímco samec v noci. Vejce jsou tedy neustále pod dohledem rodičů.“

Kromě prohlídky farmy byla také možnost ochutnat pštrosí maso v různém provedení. V nabídce jste mohli naleznout pštrosí steaky, pštrosí ragú, nebo pštrosí guláš. A abychom se zde nezmiňovali pouze o mase, musíme zavzpomínat na báječný domácí vaječný likér, který připravila p. Krejná z pštrosích vajec.

My jsme pro Vás připravili bohatý doprovodný program pro celou rodinu, tedy soutěže pro děti, skákací hrad, hrané divadlo pro děti či projížďky na ponících, malování na obličej a mnohem víc.

Samozřejmostí byl i farmářský trh, ochutnávka potravin oceněných značkou kvality Regionální potravina nebo ukázka přípravy a zpracování sladkovodních ryb. Důležitým cílem bylo také představit lokální farmáře a jejich produkty, aby se s nimi mohli lidé z okolí setkat tak říkajíc zblízka.

Přípravu a zpracování sladkovodní ryby tentokrát provedl šéfkuchař Zdeněk Svoboda. Během toho proběhlo i tradiční rozdávání ochutnávek. Na Pštrosí farmě Krejný jste tak mohli zakusit třeba kapra na zelenině či pstruha lososovitého se smetanovým špenátem. Recepty v tištěné podobě, na oba zmíněné pokrmy, byly přímo na místě volně k dostání. Kdo však tuto nabídku nevyužil, může je rovněž naleznout na našich webových stránkách v sekci Recepty.

Děkujeme Vám za přízeň a těšíme se na další setkání, tentokrát v Plzni na Bosch Fresh Festivalu, který se uskuteční 20.-21. května.