Kapří hranolky a jejich zdravá alternativa

Kapr snadno a rychle
14.3.2017
Kapří salát
31.3.2017

Kapří hranolky a jejich zdravá alternativa

Kapří hranolky jsou všeobecně známá a vyhledávaná rybí pochoutka. Jednohubka bez kostí, která se bezvadně hodí k pivu. Mají sice náročnější přípravu, ale výsledek rozhodně stojí za to.

Avšak ne každý si na nich pochutná. Smažení odradí zastánce zdravého životního stylu a někomu může vadit absence typické rybí chuti. Proto Vám také v závěru nabídneme alternativu, která je v konečném důsledku snazší na přípravu, příjemně voní, chutná a zvládne ji opravdu každý.

Hranolky se dělají ze hřbetní a ocasní části, kde jsou otravné kůstky. Pokud si u rybářů zakoupíte filety, pak maso, které Vám zůstane, je bez kostí. Klidně ho můžete využít na úplně jiný recept. Při krájení plátků se snažíme dodržet maximální tloušťku 4 mm. U silnějších ,,kousků“ je riziko, že se přeříznuté kůstky s masem nespečou.

Před pečením ponecháme maso půl hodiny v klidu s citrónovou šťávou. Do pevného sáčku nasypeme hladkou mouku a k ní přidáme kousky masa. U okraje sáček rukou přiškrtíme tak, aby nám při nafouknutí jednoduše vznikl ,,balónek“, kterým následně zatřeseme a máme hotovo. Vše je obalené rovnoměrně a během pár vteřin. Nesolíme, nepepříme, ani jinak nekořeníme před tepelnou úpravou. Vše až nakonec. Snadno tak vychytáme požadovanou chuť. Ostrou či slanější – každý podle svého.

A teď ona alternativa. Stejně připravené maso z obou částí vložíme do hrnce se špenátem, lžičkou másla a vymačkáme šťávu z citrónu s tím, že můžeme přidat i stroužek česneku. Zvolna dusíme 20 minut, a poté zlehka a krátce mixujeme. Toasty jsou k rybě nejlepší příloha.