Kapra je možné připravit na mnoho způsobů

Ryba na talíř na pštrosí farmě
16.5.2017
Jak uchovat ryby čerstvé? Víme jak na to?
27.10.2017

Kapra je možné připravit na mnoho způsobů

Kapr patří k našim nejznámějším rybám. Ovšem většina z nás si kapra spojuje především se Štědrým dnem.

Pokud se ale chcete stravovat zdravě a přitom se nepřipravit ani o kulinářské zážitky, měl by se kapr na vašem stole objevovat mnohem častěji. Rybí maso je totiž nejen chutné, ale obsahuje lehce stravitelné bílkoviny, zdraví prospěšné tuky, minerály a vitamíny. Pro rybí maso je také typický vysoký obsah vody, konkrétně 50-83 %, který souvisí také s obsahem tuků mezi 1 až 35%. Obecně platí, že ryby s vyšším obsahem vody mají nižší obsah tuků. U kapra se obsah vody pohybuje kolem 70 % a z hlediska obsahu tuků patří mezi středně tučné ryby (2 – 9 %). Kapr se nemusí jen smažit jak velí tradice českých Vánoc, ale dá se připravit na mnoho zajímavých způsobů.

Přehled nejlepších receptů na přípravu kapra najdete zde: www.rybanatalir.cz/recepty/

Příjemnou možností, jak se dozvědět více informací o přípravě ryb, představuje návštěva farmářských trhů, regionálních slavností, případně odborných výstav jako je například Země živitelka či Natura Viva. Všude tam můžete v současné době navštívit speciální stánek, kde se dozvíte řadu užitečných detailů o zpracování sladkovodních ryb, stejně jako spoustu osvědčených receptů, jak připravit kapra.

Chov kapra vychází z bohaté historie českého rybníkářství. Právě tradiční způsoby chovu, založené na vysokém podílu přirozené potravy, příznivě ovlivňují kvalitu i chuť kapřího masa. Doba růstu ryby je tři až čtyři roky.  Plůdek ve stáří jednoho či dvou let je nasazován do sádkových a hlavních rybníků, kde kapr ve věku tří až čtyř let dorůstá do velikosti tržní ryby. V této fázi se živí ze dvou třetin přirozenou potravou a z jedné třetiny je přikrmován obilninami. Tržní ryba má optimální hmotnost 1,2 kg – 1,8 kg ve třech letech anebo 2,4 kg – 3,2 kg ve stáří čtyř let. Většina rybníků se vylovuje na podzim. Násada se pak převáží do komorových rybníků, které slouží k přezimování ryb anebo do hlavních rybníků, které se mohou nasazovat již na podzim. K uskladnění vylovených tržních ryb se používají manipulační sádky, které umožňují snadný a rychlý výlov uložených ryb. V sádkách se ryby zbavují bahnité příchutě díky proudění čisté vody. Jejich maso se tak stává chutnějším a hodnotnějším.

Pokud se chcete stavit pro kapra v nejbližší době, aniž budete čekat na Štědrý den, můžete na tomto odkazu najít vhodné rybářství ve vašem okolí: http://www.rybanatalir.cz/najdi-sveho-rybare/.