Efektivní zpracování kapra

Kreativní tvorba rybích receptů Edy Levého
1.3.2017
Kapr snadno a rychle
14.3.2017

Efektivní zpracování kapra

Naší nejznámější rybou je kapr. Kapří maso se hodí pro všechny typy kuchyňské přípravy sladkovodních ryb – v teplé i studené kuchyni. Pro přípravu dietních pokrmů z kapra je nejvhodnější vaření či dušení. Velmi chutné recepty můžete z kapra připravit také pečením. K nejrozšířenějším úpravám pak patří kapr smažený. Tato ryba se výborně hodí i ke grilování, ke kterému je možné využít i předem okořeněné maso. Chová se v rybnících hlavně na Třeboňsku a Českobudějovicku. Kapří maso obsahuje nezbytné bílkoviny, omega 3 nenasycené mastné kyseliny utužují lidské zdraví, a zároveň působí preventivně proti kardiovaskulárnímu onemocnění.

A jak kapra využít co nejefektivněji? V krátkém článku Vám ukážeme, jak na to, aby to bylo jednoduché a chutné.

kaprr3

Nejprve si kapří půlky nebo filety rozkrájíme na jednotlivé části. Oddělíme maso z dutiny břišní od hřbetní části, a také ocas necháme zvlášť. V mase z břicha jsou kosti žeberní, které každý zvládne bez obtíží při konzumaci vyndat a nehrozí, že je někdo spolkne. Pokud připravujeme pokrm pro dva lidi a nebudeme dál porcovat, můžeme je nazvat ,,kapřími steaky“. Z průměrného tržního kapra lze připravit šest porcí.

 

 

Hřbetní část, s trochou fantazie, svým tvarem připomíná vepřovou panenku. Chuťově jsme sice trošku jinde, ale máme pravidelný tvar masa vhodný pro přípravu ,,chipsů“. To znamená, že každý kousek bude mít stejný tvar. Z estetického hlediska jde o nejlepší možnost přípravy kapřích chipsů. Příčným krájením protneme jemné svalové kůstky. Tak zvané ,,ypsilonky“ jsou z osifikovaného svalového vlákna a jejich zbytky se během přípravy spečou s masem. Důležité je, aby tloušťka chipsu nepřesahovala 4 mm. Je však dobré maso krájet na tenčí kousky. Na fotografii níže je záměrně zachycená maximální možná tloušťka.

 

 

kapr2

Co s ocasem? Možností je samozřejmě víc, avšak některé jsou časově náročnější. Pro okamžitou konzumaci je nejsnazší ocas pokrájet, stejně jako chipsy. Pokud řez nedotáhnete skrz maso až na kůži, zůstane Vám vcelku a máte další steak bez kostí. Další možnost jak ocas jakožto problematickou partii kapra zpracovat je naložení do soli a octa. Obě vstupní suroviny nám zajistí rozklad kostí ypsilonek.

Tři dny ponecháme nepokrájené maso i s kůži naložené v soli. Solíme opravdu důkladně, odhadem třikrát více než při okamžité konzumaci. Poté maso ponoříme na tři dny do octa. Pokud nezapomeneme rybu před dalším zpracováním opláchnout, nemusíme ani ředit. Po skončení procesu maso dle vlastní fantazie pokrájíme, zbavíme kůže a vkládáme do sklenic se sladkokyselým nálevem. Navrch přidáme lžíci oleje. Stejným způsobem můžeme využít i maso ze hřbetní části. Smícháním takto předpřipraveného masa spolu s kořenovou zeleninou a majonézou nám vznikne chutný rybí salát.

 

 

kapr1