Velikonoční kapr

Představení pstruha duhového
10.4.2017
Amurský lysec – nové plemeno kapra
19.4.2017

Velikonoční kapr

Kapr společně s dalšími velikonočními pokrmy, jako jsou mazance, velikonoční sekaná a jehněčí maso patřily na sváteční stůl v době Velikonoc. Tradice velikonočního kapra se v některých rodinách dodržuje dodnes, obzvláště pak v rybníkářských oblastech. Kapr jako zdroj postního jídla byl totiž již před mnoha staletími chován v klášterních rybníčcích, odkud se jeho chov rozšířil i do šlechtických a městských rybníků. Také díky tomu patřil kapr na našem území ještě za první republiky k oblíbeným pokrmům. To dokládá ostatně i fakt, že v období Velikonoc byla jeho spotřeba jen o něco málo nižší než spotřeba v době vánočních svátků.

K této „kapří“ tradici se lidé čím častěji vrací i v dnešní době, čehož samozřejmě využívají i prodejci kaprů, kteří se snaží svému zákazníkovi vyjít vstříc: Kapra lze zakoupit na sádkách ve Štiptoni, v Suchém Vrbném, v Mladém v blízkosti Českých Budějovic nebo dokonce před nákupním domem Prior v Českých Budějovicích,“ poukazuje tak např. na rozšíření prodejních míst v období Velikonoc pan Lubomír Zvonař z Rybářství Nové Hrady.

Důvod, proč v dnešní době vzrostl zájem o kapra na velikonočním stole nám ozřejmil pan Michal Vokoun z Prodejny ryb Sádky Lahovice. Dle něj se totiž ani tolik netýká známé výživové hodnoty této ryby, ale spíše tradice, jež je s Velikonocemi spjata. Pan Vokoun nám mimo to ještě potvrdil, že velikonoční prodej kapra za posledních šest let stoupnul o 10-20 %.
Jak je zřejmé, půst v období Velikonoc sice patřil k pevně daným rituálům, ale dovoloval konzumaci rybího masa, což mělo za následek právě onen zvýšený prodej. Mělo to svůj význam a neztrácí ho ani dnes. S rybím masem tělu dodáte přesně to, co bude po aktivní části roku potřebovat. Energii, silnou imunitu a v případě dobré úpravy i vynikající chuťový zážitek.

Oprašme dávné tradice a připravme na velikonoční stůl vonícího kapra, tradiční českou rybu, která skvěle chutná.