Čerstvá nebo zkažená ryba?

Jak poznat, že je ryba čerstvá a v obchodě již neleží déle než týden? Pár zaručených rad vám může pomoci při výběru ryb z chladících pultů. Jak dlouho ryba vydrží čerstvá může záležet už na druhu ryby. Obecně můžeme říci, že mořské ryby se kazí trochu později než ryby sladkovodní. Záleží však také na způsobu skladování či do jakého stavu je ryba zpracovaná. Rozdíl v trvanlivosti celé nevykuchané ryby oproti filetu bez kůže může být až trojnásobný. Postupně si shrneme, jak rychle se kazí různé části ryby a jak poznat, že jde o rybu čerstvou.

Čerstvá nebo zkažená ryba?

Sliz, kůže, šupiny

Tyto části ryby se kazí poměrně rychle, jelikož mají ve vodě stálý styk s okolním prostředí, a můžou se na nich uchycovat cizorodé látky a mikroorganismy. Sliz na rybě by měl být čirý a nezakalený. Kůže nebo šupiny v čerstvém stavu mají přirozenou barvu. Rozhodně by ryba neměla smrdět zkaženě. Vůně má být klasická „rybí“.

Ryba nekuchaná s vnitřními orgány

Občas můžeme na pultech vidět i rybu nekuchanou. Obvykle to bývají spíše ryby mořské. V těchto případech je dobré dbát zvýšenou pozornost na břišní část ryby. Pokud je v břišní část až podezřele měkká, případně se svalovina na břiše rozpadá, může to být známka zkaženosti vnitřních orgánů.

Hlava, žábry, oči

Orgány na hlavě vám dají jasný signál, jak může být stará ryba. Pokud je oko zašedlé a nemá přirozený lesk, víme jistě, že ryba není dnešní ani včerejší. Vzorový příklad je okounek na fotografii, který má oči zašedlé, propadlé a bez lesku. Oko u čerstvé ryby má být čiré a lesklé. O čerstvosti ryb dobře vypovídají taktéž žábry. U čerstvé ryby jsou sytě červené. Čím jsou žábry starší, tím červená barva bledne šedne.

Svalovina

Barvu svaloviny u většiny prodávaných ryb neuvidíme, jelikož je kryta kůží. Pokud však na svalovinu zatlačíte prstem, měla by být pružná a pevná. Důlek po prstu se u čerstvé ryby vrátí zpět do původního stavu. Ne vždy se však dá toto posouzení čerstvosti aplikovat.

Pokud nechcete mít starosti s posouzením čerstvosti, určitě doporučujeme navštívit některého z prodejců živých ryb. Na naší mapě jich naleznete plno.

Na fotografiích je okounek mořský vyfotografovaný těsně po zakoupení. Jeho stav odpovídá staré a nečerstvé rybě.

Dobré pro zdraví

Oblíbené RECEPTY

Čerstvé ryby z regionu

Food truck Ochutnejte ryby přímo z našeho vozu