Chov kapra u nás

Vítězný recept jarní soutěžě
3.4.2017
Proč jíst kapra? 1. díl
6.4.2017

Chov kapra u nás

Metody chovu kapra vycházejí z bohaté historie rybníkářství. Tradiční způsoby založeny na vysokém podílu přirozené potravy ovlivňují kvalitu i chuť masa. Výrobní cyklus kapra představuje dobu, která uplyne od výtěru až do prodeje tržních ryby.  Doba růstu tržní ryby je tři až roky.  Plůdek ve stáří jednoho či dvou let je nasazován do sádkových a hlavních rybníků, kde kapr ve věku 3 anebo 4 let dorůstá do velikosti tržní ryby. V této fázi se živí ze dvou třetin přirozenou potravou a z jedné třetiny je přikrmován obilninami. Způsob výživy kapra, který je z velké části založen právě na přirozené potravě, příznivě ovlivňuje kvalitu kapřího masa a jeho celkovou užitkovou hodnotu. Tržní ryba kapra má optimální hmotnost 1,2 kg – 1,8 kg ve třech letech anebo 2,4 kg – 3,2 kg ve stáří 4 let.

Pro rybí maso je typický vysoký obsah vody (50 -83%), který souvisí také s obsahem tuků (1 až 35%). Obecně platí, že ryby s vyšším obsahem vody mají nižší obsah tuků. U kapra se obsah vody pohybuje kolem 70 % a z hlediska obsahu tuků patří mezi středně tučné ryby (2 – 9 %).

Výlovy rybníků s kaprem:

Většina násadových a hlavních rybníků se vylovuje na podzim. Slovená násada se převáží do komorových rybníků, které slouží k přezimování ryb anebo do hlavních rybníků, které se mohou nasazovat již na podzim. K uskladnění vylovených tržních ryb se používají manipulační sádky, které umožňují snadný a rychlý výlov uložených ryb. V sádkách se ryby zbavují bahnité příchutě díky proudění čisté vody. Jejich maso se tak stává chutnějším a hodnotnějším. Celý tento proces opět probíhá ve vymezené oblasti s využitím zdejší kvalitní čisté vody.