Abyste si nemysleli, že…

Zúčastnili jsme se…
25.1.2017
Popeleční středa
17.2.2017

Abyste si nemysleli, že…

že rybám děláme jen reklamu a sami jsme líní si je pro sebe obstarat, povím Vám, jak se tito pstruzi vlastně dostali na talíř.

Pro začátek – nejsou koupeni na sádkách a ani v žádném obchodním řetězci. V listopadu mi přišla nabídka od přátel na zimní lyžování v Aprice v Italii. Dlouho jsme společně na žádné dovolené nebyli, cena byla skvělá, a tak nezbyl prostor pro váhání. Alpy nás uchvátily, mnozí z nás zde byli poprvé a o to byl zážitek s rybou na talíři silnější.

Ptáte se proč? Protože jsme je ulovili holýma rukama.

Před hotelem, kde jsme byli ubytováni, byl potok téměř bez vody. Bez vody proto, že v Alpách v té době dlouho nesněžilo a v Čechách tehdy padalo sněhu jako máku. A to fakt nenadchne, když člověk podstoupí úmornou desetihodinovou cestu autem a s vidinou skvělých podmínek pro lyžování. Místy však na potoce byly k vidění tůňky a z dálky jsme bez obtíží pozorovali pohyb na hladině. ,,Tam jsou pstruzi“, vtipkovali jsme, ale některým z nás to vnuklo myšlenku. Možná znáte z vyprávění od Vašeho dědy nebo známých, jak se dříve daly chytat ryby do ruky. V dnešní době se to zdá nemožné. Důvodů je několik a jejich jmenování by bylo k dlouhé diskusi, která není předmětem tohoto vyprávění. Protože myšlenka je matkou činu, obzvlášť jste-li povzbuzení kapalinou z kámošovi placatice, rozhodli jsme se, že půjdeme lovit. Všudypřítomný mráz šel stranou s vidinou potencionální senzace, bude-li lov úspěšný. Svlékli jsme se do trenek při -10 °C a vlezli do jedné z tůní.

Byli jsme překvapeni už během první minuty. Jakmile jsme strčili ruce pod břeh, cítili jsme pohyb. A každý se leknul. Strkat ruce někam, kam nevidíte a při tom v nich cítit život není denním chlebem asi nikoho z nás. Teda pokud nejste porodní bába. Chvíli jsme debatovali, hrozí-li nám nějaké nebezpečí. To nejvíce pobavilo přítomné dámy a zároveň nás motivovalo, abychom jim ukázali, že se dokážeme o sebe postarat. I v Alpách. Nejdřív pořádně přimáčknout ke stěně, nahmatat hlavu, ocas a rychle vyhodit na břeh. Zkrátka, znáte ten snímek z filmu Pán prstenů, kde Sméagol loví ,,rybišku“? Přesně tak to vypadalo. Holky s otevřenou pusou pobraly naše oblečení a my utíkali směrem na pokoj se ohřát. Jak jsou pstruzi prezentováni na fotce, tak jsme je i pekli. Žádný hogo-fogo, ale osobně mám takhle rybu nejraději. Sůl, citrón, máslo a nic víc.

Zbytek našeho pobytu se od toho dne odvíjel stejným směrem. Technika se však zlepšovala. 😉

Máte podobný zážitek s rybou na talíři?

A jak připravujete rybu vy? Napište nám..

pstruzi22222222              pstruziapricaoptimilazovany

Musíme Vás však upozornit, že chytání ryb do ruky v ČR není povoleným způsobem lovu a je tedy v rozporu se zákonem.